Capcana cu feromoni prun atraFUN - viermele prunelor Cydia funebrana, 3 buc

Capcana cu feromoni prun atraFUN - viermele prunelor Cydia funebrana. Atrage si capteaza viermele prunului care ataca fructele prunului, piersicului si caisului, fiind un mijloc modern si ecologic de protectie a culturilor. O capsula cu feromoni sexuali emisi de femela este plasata pe o capcana adeziva, de care se lipesc fluturii masculi, impiedicandu-se astfel fecundarea.

175

Cantitate

Cumpără în rate?

Mai multe informații

Capcana cu feromoni prun atraFUN - viermele prunelor Cydia funebrana. Atrage si capteaza viermele prunului care ataca fructele prunului, piersicului si caisului, fiind un mijloc modern si ecologic de protectie a culturilor. O capsula cu feromoni sexuali emisi de femela este plasata pe o capcana adeziva, de care se lipesc fluturii masculi, impiedicandu-se astfel fecundarea.

Substante active: (Z)-8-Dodecenyl acetate, (E)-8-Dodecenyl acetate, n-Dodecyl acetate - feromon sexual emis de femelă în scopul captării masculilor

Setul contine 3 buc/cutie

Capcana cu feromoni prun atrFUN - viermele prunelor Cydia funebrana - Descrierea daunatorului

Fluturii au anvergura de 14-16 mm, aripile anterioare sunt brune-cenușii închis cu pete gri mai deschis, dispuse median, iar la vârf au câte o pată ovală, brună-cenușie  sau plumburie-lucioasă, în interiorul căreia se găsesc alte pete mai mici, negre. Aripile posterioare sunt cenișii, cu franjuri scurte albicioase. În repaus, aripile stau sub formă de acoperiș de casă.

Oul este aplatizat, eliptic, la depunere este hialin apoi gălbui.
Larva la completa dezvoltare are corpul de 10-14 mm lungime de culoare roz deschis, iar capul și pronotul de culoare brună-neagră. Segmentul anal este prevăzut cu cinci spini dispuși în formă de pieptene.
Pupa are 6,2-6,6 mm lungime de culoare brună-deschis.

Dezvoltă de regulă două generații pe an, uneori în zonele de câmpie poate dezvolta și o a treia generație. Iernează ca larvă complet dezvoltată într-un cocon mătăsos sub scoarța parțial exfoliată a pomilor.

Capcana cu feromoni prun atrFUN - viermele prunelor Cydia funebrana  - Amplasarea capcanelor

Se recomandă capcane tip Tetratrap sau Delta, fixate la jumatatea coroanei pomilor, nu mai jos de 1,8 - 2 m, momeala fixându-se în centrul capcanei cu adeziv.

Instalarea curselor feromonale se face în toate livezile în sistem monitoring, înaintea începerii zborului, din luna aprilie până în luna septembrie și depinde de condițiile climatice.

Densitatea curselor feromonale este în funcție de vulnerabilitatea zonei și nivelul populațiilor din anii anteriori, precum și condițiile climatice. Astfel, se amplasează 30-40 capcane pe hectar, amplasate uniform pe toata suprafata, cu usoara preferinta pentru marginile livezii, dar nu mai putin de 10-15 m de margine.

Montarea capcanelor se face urmarind instrucțiunile de pe ambalaj, avand grija ca stratul de adeziv să fie cât mai uniform repartizat. Montarea se va face în câmp sau într-o încăpere, însă se va avea grijă ca în timpul manipulării sau transportului, stratul de clei să rămână curat pentru a-și păstra calitățile adezive.
Fixarea momelilor în centrul suprafeței adezive se face cu mănuși, cu grijă, pentru a evita contaminarea acesteia.
Resturile de ambalaj nu se vor arunca pe sol, vor fi scoase din zonă şi distruse prin ardere sau la punctele de colectare a deşeurilor periculoase, pentru a nu se crea puncte de concurenţă cu momelile din capcane.

Schimbarea părților adezive sau a momelilor se face o dată la 6 săptămâni.

Este de evitat expunerea directă la soare sau la temperaturi ridicate.

Capcana cu feromoni prun atrFUN - viermele prunelor Cydia funebrana - Controlul capcanelor

La 3-4 zile se verifică momeala și panoul cu adeziv, preventiv pentru a împiedica colmatarea sau pierderea adezivității capcanei în cazul unor condiții atmosferice
deosebite sau zboruri intense.

DURATA DE ACȚIUNE MOMEALĂ: 6 săptămâni
TERMEN DE GARANȚIE: 9 luni de la data fabricației
CONDIȚII DE DEPOZITARE: Nadele feromonale se păstrează la rece (0-4 grC), în ambalajul original până în momentul folosirii lor.

Specificatii

Plante tratate Cais, Piersic, Prun
Perioada de aplicare aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie
Producator Institutul de Cercetari in Chimie,,Raluca Ripan" Cluj-Napoca

Recenzii

Nu a fost postată nici o recenzie. Vă rugăm să nu ezitați să ne împărtășiți părerea și să scrieți prima recenzie!

Adăugați o recenzie