Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella, 3buc

Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella. Atrage insecta si o fixeaza pe o suprafata adeziva. 

175

Cantitate

Cumpără în rate?

Mai multe informații

Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella este o destinata sa capteze daunatorul care apare cel mai frecvent la mar si gutui, Cydia pomonella. Este un mijloc modern si ecologic de protectie a culturilor si se bazeaza pe atractia exercitata de catre capsula cu feromoni asupra insectei, urmata de captarea insectei atrase prin fixarea ei pe o suprafata adeziva.

Substanta activa:  (E,E)-8,10-Dodecadien-1-ol, feromon sexual emis de femelă în scopul captării masculilor

Setul contine 3 buc/cutie

Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella - Descrierea daunatorului

Cydia pomonella sau viermele merelor atacă fructele mărului și gutuiului. 

Fluturii au anvergura de 15-20 mm, iar lungimea corpului de 10 mm, aripile anterioare sunt cenușii-brune cu benzi transversale înguste de culoare cenușie închis. În regiunea apicală a aripilor anterioare se găsește o maculă ovală brună cu luciu metalic, străbătută de trei linii sinuoase aurii. Aripile posterioare sunt brune-roșcate, cu reflexii arămii. În starea de repaus aripile au forma unui acoperiș.

Oul este în formă de disc de culoare albă-verzuie. Ouăle sunt depuse izolat pe frunze, ramuri și lăstari în apropierea fructelor.
Larva la completa dezvoltare are corpul de 15-20 mm lungime de culoare roz deschis, iar capul și pronotul de culoare brună.
Pupa are 10-13 mm lungime de culoare brună-roșcată.

Dezvoltă de regulă două generații pe an. Iernează ca larvă complet dezvoltată într-un cocon mătăsos sub scoarța parțial exfoliată a pomilor.

Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella - Amplasarea capcanelor

Pentru aceasta specie se recomandă capcane tip tetratrap sau Delta amorsate cu nade feromonale atraPOM. fixate în coroana pomilor, nu mai jos de 2 m, momeala fixându-se în centrul capcanei cu adeziv.

Instalarea curselor feromonale se face în toate arboretele și livezile în sistem monitoring, înaintea începerii zborului, din luna aprilie până în luna septembrie și depinde de condițiile climatice.

Densitatea curselor feromonale este în funcție de vulnerabilitatea zonei la gradații și nivelul populațiilor realizat în anii anteriori, precum și condițiile climatice. Astfel, se amplasează 3 capcane pentru fiecare punct de observație, amplasat în zone caracteristice ale livezii, în funcție de expoziție, altitudine și considerente de ordin tehnologic sau până la 15 capcane la hectar.

Montarea capcanelor se face potrivit instrucțiunilor de pe ambalaj, urmărindu-se ca stratul de adeziv să fie cât mai uniform repartizat, aceasta se va face în câmp sau într-o încăpere, însă se va avea grijă ca în timpul manipulării sau transportului, stratul de clei să rămână curat pentru a-și păstra calitățile adezive.
Fixarea momelilor în centrul suprafeței adezive se face cu mănuși, cu grijă, pentru a evita contaminarea acesteia.
Resturile de ambalaj nu se vor arunca pe sol, vor fi scoase din zonă şi distruse prin ardere sau la punctele de colectare a deşeurilor periculoase, pentru a nu se crea puncte de concurenţă cu momelile din capcane.

Schimbarea părților adezive sau a momelilor se face o dată la 6 săptămâni.

Este de evitat expunerea directă la soare sau la temperaturi ridicate.

Capcana cu feromoni mar atraPOM - viermele merelor Cydia pomonella - Controlul capcanelor

La 3-4 zile se verifică momeala și panoul cu adeziv, preventiv pentru a împiedica colmatarea sau pierderea adezivității capcanei în cazul unor condiții atmosferice
deosebite sau zboruri intense.

DURATA DE ACȚIUNE MOMEALĂ: 6 săptămâni
TERMEN DE GARANȚIE: 9 luni de la data fabricației
CONDIȚII DE DEPOZITARE: Nadele feromonale se păstrează la rece (0-4 grC), în ambalajul original până în momentul folosirii lor.

Specificatii

Plante tratate Gutui, Mar
Perioada de aplicare aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie
Producator Institutul de Cercetari in Chimie,,Raluca Ripan" Cluj-Napoca
Substanta activa
Ambalaj

Recenzii

Nu a fost postată nici o recenzie. Vă rugăm să nu ezitați să ne împărtășiți părerea și să scrieți prima recenzie!

Adăugați o recenzie