Author Admin

Stiti salata, rucola si spanacul care se vand in caserole in supermarket? Putem avea aceste verdeturi proaspete, gata de cules, in propria bucatarie, in toate cele douasprezece luni ale anului, si mult mai ieftin! Este vorba de verdeturile cu frunze mici, tip baby leaf. Aceste tipuri de verdeturi sunt similare cu surorile lor mai mari cu diferenta ca pot fi culese mai repede.

Un lucru extraordinar este ca pot fi cultivate chiar daca nu avem o gradina propriu-zsa. Verdeturile cu frunze mici, tip Baby Leaf, pot fi cultivate foarte bine in interior sau in sere. Lumina, apa, nutritia, temperatura, umiditatea pot fi controlate astfel incat putem obtine recolte frumoase pe tot parcursul anului, in cicluri scurte de crestere.  

Aceste legume se recolteaza dupa dezvoltarea frunzelor adevarate, dar inainte ca planta sa ajunga la opt frunze adevarate. Frunzele culese in aceasta etapa sunt mai atractive datorita dimensiunii, culorii si texturii mai groase si au o durata mai mare de valabilitate.

Cum cultivam verdeturile cu frunze mici, tip baby leaf?

  1. Alegeti tipul de seminte de verdeturi cu frunze mici, baby leaf, pe care doriti sa le semanati

verdeturi baby leaf

Verdeturile sunt pline de vitamine, fibre, minerale, ne protejeaza de boli de inima, de diabet si chiar de cancer. Diferitele varietati ofera arome si texturi diferite. De exemplu, frunzele de pak choi sunt usoare, andivele sunt puternic aromate iar frunzele de mustar sunt picante. Spanacul baby este mai dulce si mai fraged decat spanacul obisnuit. Loboda o vom avea mereu la indemana, deoarece stim ca se recomanda sa fie consumata imediat dupa recoltare.

Puteti cultiva mai multe varietati de salata, rucola, spanac, loboda, andive, sfecla de petiol, varza chinezeasca pak choi, mustar.

2. Alegeti un container, ghiveci cu drenaj sau o zona cu sol bogat. Este esential ca semintele sa nu stea intr-un sol prea umed.

 container cu drenaj

3. Umpleti containerul cu pamant amestecat cu ingrasamant organic, cum ar fi Ingrasamantul Plantella. Adaugati la sfarsit un strat de pamant de 2 – 3 cm grosime.

4. Puneti semintele in sol, fie aliniate in siruri, fie presarate pe toata suprafata.

semanare seminte baby leaf

5. Acoperiti cu pamant umed, intr-un strat subtire. Puteti pune etichete, sa identificati mai usor verdeturile cultivate.

verdeturi baby leaf semanare

6. Udati astfel incat solul sa fie umed, dar nu ud. Folositi o pompa cu duza fina, cum e Pompa Dea. Germenii vor aparea in 7 – 10 zile.

7. Majoritatea verdeturilor pot fi recoltate dupa 30 de zile. Cu o foarfeca taiati frunzele mici la aproximativ 2 cm de sol, lasand intacte radacina si baza plantei, care vor da noi frunze. Aveti grija sa nu taiati varful de crestere al plantei. Puteti recolta cam de 3 ori dintr-o samanta. Recoltati dimineata, cand celulele frunzelor sunt complet hidratate.

 verdeturi baby leaf recoltare

Semanati din doua in doua saptamani pentru a avea tot timpul verdeata proaspata. Pofta si sanatate buna!

verdeturi baby leaf