Author Admin

Indiferent daca cultivam struguri pentru vin sau pentru masa, mana, fainarea, putregaiul cenusiu, putregaiul negru, excorioza, moliile si acarienii ne pot distruge intreaga recolta. De aceea, este important sa cunoastem momentele cheie si produsele cu care putem combate aceste boli si daunatori pentru a obtine recolte bogate cu minimum de tratamente. Va oferim in continuare variante de tratamente pentru vita de vie altoi, din care am ales un pachet pentru 10 L, pe care il puteti regasi aici.

 I. Tratamente la vita de vie aplicate in perioada de repaus vegetativ – din ianuarie pana in 10 – 20 martie

trtamente vita de vie repaus vegetativ

Perioada de repaus vegetativ la vita de vie este perioada care incepe de la sfarsitul lunii decembrie sau inceputul lunii ianuarie si se continua pana la sfarsitul lunii martie. Perioada de repaus vegetativ se termina cand seva isi reia circulatia, cunoscuta ca ,,plansul vitei de vie”.  Chiar daca vita de vie nu este activa, ciupercile si bacteriile care provoaca boli, precum si ouale de acarieni si daunatori sunt prezente pe scoarta vitei de vie. Pe sol putem intalni boabe mumifiate cu putregaiul negru, putregaiul cenusiu, putregaiul alb, mana, pe coarde putem vedea ulceratii produse de ciuperca responsabila de Excorioza, pe butuci putem intalni tumori produse de Cancerul bacterian. Mai mult, aceste boli pot fi extinse si la butucii sanatosi prin folosirea uneltelor nedezinfectate. Pentru ca tratamentele la vita de vie pe parcursul intregului an sa fie un succes, aceastea trebuie incepute inca din perioada de repaus vegetativ.  

Retineti! Cercetarile au aratat ca stropirile in repaus vegetativ reduc incidenta bolilor cu 30 – 50%!

Tratament 1 – Tratamente la vita de vie, in repaus vegetativ, ianuarie - februarie

Daca in anii anteriori au fost prezente bolile: cancerul bacterian, antracnoza, excorioza, mana, putregaiuri se face un tratament cu produse cuprice: Zeama bordeleza, Champ, Funguran, Cuprofix Ultra, Cuproxat Flowable, Airone, Suflat de cupru. Fungicidele pe baza de cupru se recomanda sa se aplice in doze moderate, 3 kg/ha/an, pentru a nu se acumula in sol doze care sa devina toxice. Uneltele folosite la taieri se dezinfecteaza cu o solutie de hipoclorit de sodiu 1%.

Tratament 2 – Tratamente la vita de vie, in repaus vegetativ, martie

Pentru fainare se face un tratament cu Polisulfura de calciu. Agentul patogen ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta in mugurii de iarna, pe scoarta si butuc. Acest tratament are o actiune preventiva impotriva fainarii, dar combate si acarienii si are efect secundar asupra putregaiului negru, manei, excoriozei si a antracnozei.  Este acceptat in agricultura ecologica.  Acest tratament la vita de vie se face daca exista o rezerva mare de fainare din anii precedenti.

Nu uitati de lucrarile agrotehnice din aceasta perioada: arderea materialului infectat rezultat după tăieri, executarea unor arături adânci pentru îngroparea resturilor contaminate (frunze, struguri mumifiaţi).

Retineti! Cele mai eficiente tratamente pentru antracnoza sunt cele din repaus vegetativ (T1 si T2)!

II. Tratamente la vita de vie in perioada de dezmugurire – inainte de inflorit

Fainarea este des intalnita in toate podgoriile tarii, un factor de succes in tratarea ei fiind controlul inca de la inceputul sezonului. Tratamentele la vita de vie impotriva fainarii se aplica diferit pe zone, in functie de atacul din anul precedent, de existenta soiurilor sensibile si de conditiile climatice.

Retineti! La fainare primele tratamente sunt cele mai importante!

Mana poate cauza uneori distrugerea completa a recoltei, evolutia fiind influentata de conditiile de clima. Declansarea bolii depinde de indeplinirea a trei conditii, cunoscute ca regula celor 30 zeci: ploi de cel putin 10 mm in 24–48 ore + 10 grade C dimineata + lastari de 10 cm.

Retineti! Momentul aplicarii primului tratament depinde de indeplinirea acestei reguli, altfel primul tratament se aplica inutil.

Excorioza. Momentele critice pentru combaterea excoriozei sunt tratamentele din repaus vegetativ si primele tratamente pe vegetatie (T3 si T4), deoarece ciuperca imtra in fruct inainte sau in timpul infloritului, iar apoi  ramane latenta pana la intrarea in parga, nemaiputand fi combatuta.

Este important sa efectuati corect şi la timp lucrările în verde (legatul lăstarilor, copilit, cârnitul, desfrunzitul) pentru a reduce durata de umectare a strugurilor şi a favoriza aerisirea, luminarea şi penetrarea fungicidelor. Nu uitati de combaterea buruienilor!

Tratament 3 – Tratamente la vita de vie in faza de lastar de 5-7 cm (2-3 frunzulite) – degajare inflorescente, in perioada 25 aprilie – 5 mai

trtamente vita de vie lastar 5-7 cm

 

Tratament 4 – Tratamente la vita de vie in faza de lastar de 20 – 25 cm lungime (5-6 frunzulite), dupa degajarea ciorchinilor, perioada 5 - 20 mai

tratamente vita de vie lastar 20-25 cm

Tratament 5 – Tratamente la vita de vie imediat inainte de inflorit, perioada 20 mai – 1 iunie

tratamente vita de vie imediat inainte de inflorit

Retinet! Acest tratament este obligatoriu!

 

III. Tratamente la vita de vie in perioada inflorit – compactarea ciorchinilor

In aceasta perioada vita de vie este foarte sensibila la atacul de mana. Daca nu se iau masuri in anii cu preciptatii abundente in timpul infloritului, pierderiile datorate manei pot fi considerabile. In anii cu precipitatii frecvente, tratamentele la vita de vie se fac la acoperire, in functie de remanenta produselor. In anii cu risc scazut sau moderat, distanta dintre tratamente se regleaza in functie de remanenta maxima a produselor. Se recomanda produse sistemice sau penetrante, cu perioada de acoperire de 10 – 14 zile.

Retineti! Tratamentele la vita de vie din aceasta perioada se numesc tratamente de siguranta.

De asemenea, in aceasta perioada, vita de vie prezinta sensibilitate mare si la atacul de fainare.  Temperatura mare a aerului, ploile reduse fine, care favorizeaza pastrarea unei umiditati ridicate, vantul si lumina difuza au o actiune favorabila asupra fainarii. Produsele se aplica la 8 – 14 zile, in functie de produs si presiunea la infectie.

Putregaiul cenusiu este o boala imprevizibila si dificil de controlat iar patogenul este prezent in plantatii pe parcursul intregului sezon. Umiditatea peste 95% creste presiunea la infectie. In anii cu risc maxim se fac 4 tratamente: la scuturare, incheierea ciorchinilor, parga si cu 1 – 2 saptamani inainte de recoltat. In anii normali se pot aplica 1 – 2 tratamente (imediat dupa inflorit si la inceputul fazei de parga) si cu desfrunzitul in zona strugurilor in faza de incheiere a ciorchinilor.

Putregaiul negru este prezent in focare si evolueaza rapid. Produsele care combat mana si fainarea combat, de regula, si putregaiul negru.

Retineti! Stropirile din aceasta perioada trebuie sa acopere bine frunzele si sunt preferate produsele sistemice sau penetrante.

Tratamentele la vita de vie impotriva acarienilor se fac in functie PED, care este de 3-5 acarieni / frunza.

Tratamentele la vita de vie impotriva moliilor strugurilor  se fac in functie PED, care este de 5 oua viabile / 100 struguri.

Acum este important sa faceti la timp a lucrărilor în verde si sa desfrunziti parţial în zona strugurilor pentru aerisirea si patrunderea razelor solare.

Tratament 6 – Tratamente la vita de vie imediat dupa inflorit (scuturarea petalelor si legarea boabelor), 15 – 25 iunie.

tratamente vita de vie imediat dupa inflorit

Retinet! Acest tratament este obligatoriu!

Tratament 7 – Tratamente la vita de vie in faza de formare a boabelor (la 10 – 15 zile de la tratamentul precedent),  25 iunie – 10 iulie

tratamente vita de vie formare bob

Tratament 8 – Tratamente la vita de vie in faza de bob de mazare (la 10 – 15 zile de la tratamentul precedent),  10 iulie –  25 iulie

tratamente vita de vie bob de mazare

 

IV. Tratamente la vita de vie in perioada compactarea ciorchinilor - parga

Tratamentele la vita de vie impotriva fainarii se stopeaza in parcelele fara atac. In parcelele cu atac intre 10-30% se continua tratamentele. In parcelele cu atac peste 30% se continua cu tratamente cu produse sistemice, mai ales pentru a reduce rezerva biologica pentru anul viitor.

Tratamentele la vita de vie impotriva manei se continua cu produse sistemice sau penetrante, daca sunt conditii de presiune ridicata la infectie, sau cu produse cuprice de contact, daca presiunea este redusa.

Atacul putregaiului cenusiu devine agresiv pe masura ce boabele acumuleaza tot mai mult zahar si ploua mai mult. In aceasta perioada se fac 1 – 2 tratamente.

Este important, in continuare, desfrunzitul în zona strugurilor, legarea şi palisarea coardelor pentru a favoriza aerarea în zona strugurilor si o mai buna penetrare a fungicidelor, combaterea buruienilor, aplicarea rationala a ingrasamintelor cu azot, reducerea incidentei ranilor pe boabe.

 

Tratament 9 – Tratamente la vita de vie in faza de compactare a ciorchinilor (boabele incep sa se atinga),  25 iulie – 5 august

tratamente vita de vie compactare

Tratament 10 – Tratamente la vita de vie la intrarea in parga,  5 august – 20 august

tratamente vita de vie intrarea in parga

Tratament 11 – Tratamente la vita de vie cu aproximativ 3 saptamani inainte de recoltat 20 august – 30 septembrie

tratamente vita de vie inainte de recoltat

  • ·       Putregaiul cenusiu: Switch, Teldor, Pyrus
  • ·       Moliile strugurilor, viespi: PED – 2 perforatii/25 struguri – Decis, Laser