Sulfat de cupru (500 g , 1 kg)

Sulfatul de cupru (piatra vanata) se foloseste la vita de vie, pomi, legume, grau, porumb, rapita, in, canepa pentru corectarea deficitului de cupru, la tratamente in repaus vegetativ si inainte de intrarea in repaus vegetativ si in rasadnite, pentru cresterea aciditatii solului. Asigura o buna protectie de suprafata impotriva focului bacterian al rozaceelor si a rapanului merilor.

Cumpără în rate?

Mai multe informații

Sulfatul de cupru (piatra vanata) se foloseste la vita de vie, pomi, legume, grau, porumb, rapita, in, canepa pentru corectarea deficitului de cupru, la tratamente in repaus vegetativ si inainte de intrarea in repaus vegetativ si in rasadnite, pentru cresterea aciditatii solului. Asigura o buna protectie de suprafata impotriva focului bacterian al rozaceelor si a rapanului merilor.

Cum actioneaza Sulfatul de Cupru (piatra vanata)

Sulfatul de Cupru (piatra vanata) contine 20 - 25 % cupru metalic si 10 - 12 % sulf solubil sau organic.

Cuprul este o subsanţă activă fungicidă şi bactericidă cu acţiune preventivă, de contact. lonii de cupru sunt absorbiţi în mod pasiv de sporii ciupercilor şi bacteriilor cu care vin în contact. Odată absorbit, cuprul distruge în totalitate sistemul enzimatic al patogenilor. Din acest motiv este necesar ca ionii de cupru să fie prezenti pe suprafaţa organelor plantelor înainte ca sporii să înceapă să germineze. Nu are actiune curativă după producerea infecţiei şi pătrunderea patogenilor în ţesuturilor plantei.

Sulful este o substanţă activă fungicidă dar şi acaricidă (în secundar), cu acţiune nesistematică, de contact, cu efect preventiv dar şi curativ, prin intermediul vaporilor ce se formează ca urmare a procesului de volatilizare. Mecanismul de actiune este de tip multi-site, cu risc scăzut de aparitie a fenomenului de rezistentă a patogenilor. Are şi rol stimulator al creşterii plantelor prin efectul pozitiv exercitat asupra fotosintezei.

Sulfatul de cupru (piatra vanata) este un produs rezultat in urma conditionarii si macinarii sulfatului de cupru pentahidrat impreuna cu Lauril Sulfonat de Sodiu. Se obtine un amestec cu o solubilitate mult mai buna, ceea ce face ca produsul sa se dizolve mai bine, fara pierderi. 

In urma acestor procesari se imbunatateste umectabilitatea si suspensabilitatea emulsiei, ca urmare a solubilizarii in apa a cristalelor de Sulfat de cupru. De asemenea, culoarea produsului este usor schimbata, din albastru intens in albastru deschis – zeama albastra.

Aceasta modificare de forma si structura este foarte importanta in momentul realizarii solutiei de stropit, micsorand timpul de obtinere a solutiei, deoarece se dizolva si se omogenizeaza mai bine si mai repede. Se agita continuu pentru a fi distribuit uniform. 

Cum se aplica Sulfatul de Cupru (piatra vanata)

Sulfatul de Cupru (piatra vanata) se aplica sub forma de solutie (foliar) la grau, porumb, rapita, in, canepa, vita de vie, pomicultura, legumicultura. Se amesteca doar cu apa curata. Astfel:

→ la vita de vie si pomi, inainte de intrarea in repaus vegetativ sau dupa taierea corzii, in octombrie - noiembrie, pregatind culturile pentru iernat, in doza de  20-30 kg / 1000 l solutie / ha.

→ In repaus vegetativ

Sulfatul de cupru se aplica fara sa fie neutralizat, ca ,,zeama albastra", in concentratie de 1 - 3 %, in functie de temperatura, umiditate si de evolutia starii de vegetatie, cu concentratii mai mici pe masura ce timpul se incalzeste si vegetatia evolueaza. Se obtine o solutie cu un pH de 3,4-4.

Pentru a se obtine un pH de 5,5-6,2 adecvat tratamentelor de iarna se poate amesteca cu Zeama Bordeleza in proportie de 1:2, adica o parte Sulfat de Cupru si 2 parti Zeama bordeleza.

→ In perioada de vegetatie

 - Sulfatul de cupru se aplica la vita de vie si pomi sub forma de sulfat de cupru neutralizat cu var hidratat cu continut de minim 90 - 92 % oxid de calciu folosindu-se ca reteta:

- 1 : 1 - o parte de sulfat de cupru si o parte var hidratat obtinandu-se un PH de 5,5 si
- 1 : 2 - o parte sulfat de cupru si 2 parti var hidratat obtinandu-se un PH de 7-8 

Sulfatul de cupru in forma neutralizata se poate utiliza impreuna cu alte produse pe baza de sulf, captan si cupru, avand rol de regulator de pH, ocazie cu care pH-ul produselor neutre va fi coborat spre o usoara aciditate (pH 5,5 - 6,2), ceea ce diminueaza foarte eficient atacul de mana si fainare.

In perioada in care apare un atac masiv de mana se recomanda utilizarea impreuna cu Zeama Bordeleza in proportie de 1:3 (1 kg sulfat de cupru + 4 kg zeama bordeleza) pentru a obtine o aciditate usoara - pH 6 - 6,2, ceea ce asigura o performanta accentuata asupra manei. In asemenea conditii, dozele sunt urmatoarele:

    CULTURA

AGENTUL PATOGEN

CONCENTRAŢIA - DOZĂ

Orez

Alge in orezarii ( Spyrogira Spp.)

10-15 kg/ha

Mar

Rapanul marului (Venturia lnaequalis)                  

0,5 % (la volum de 1500 I sol/ha), doza de 7,5 kg/ha

Par

Rapanul parului (Venturia Pirina)

0,5 % (la volum de 1500 I sol./ha), doza de 7,5 kg/ha

Prun

Patarea rosie a frunzelor (Polystigma Rubrum)

0,5 % (la vol. de 1000 I sol./ha), doza de 5 kg./ha

Legume

Septorioza (Septoria Spp.)

1% (la vol. de 1000 I sol./ha), doza de 7,5 kg./ha

Piersic

Basicarea frunzelor de piersic (Traphina Deformans)

1% (la vol. de 1000 I sol./ha), 5kg. - 10kg/ha

Cartof

Mana cartofului (Phytophthora Infestans)

8,0 kg/ha

Ceapa

Castraveti 

Mana cepei (Peronospora Destructor)Mana curcubitaceelor (Pseudoperonosoora Cubensis)

 0,5 - 1 kg/ha

Vita de vie

Mana vitei de vie (Plasmopara Viticola)

0,5 - 1 kg/ha

Cires

Monilioza fructelor (Monilinia Spp.)

0,5 %

Piersic, cais

Ciuruirea frunzelor (Stigmina Carpophila)

0,5 %

 

Asigura o buna protectie de suprafata impotriva focului bacterian al rozaceelor si a rapanului merilor. Durata actiunii produsului este de 10 - 15 zile de la aplicare.

Tratamentul se face prin stropire pana umectarea completa cu ajutorul atomizoarelor.

- Sulfatul de cupru se aplica la cereale (grau, orz), plante tehnice (in, canepa), rapita, floarea soarelui, porumb cand se observa o carenta de cupru (ingalbenirea pe contur a frunzelor), tot sub forma neutralizata cu var.

→ In rasadnite, ca regulator de alcalinitate

Sulfatul de cupru se foloseste in rasadnite, pentru tratamentul solului din sere si solarii si pentru tratarea semintelor de legume, in concentratie de 0,5 - 1 %, pentru amendarea solului in vederea obtinerii unei usoare aciditati a solului (pH 5-5,5 unitati pH), parametri necesari in obtinerea de rasaduri pentru legumicultura in vederea infiintarii culturilor legumicole de sere si camp.

Parametrii tehnici ai Sulfatului de Cupru (piatra vanata)

- sub forma neneutralizată: 25% cupru, 12 % sulf solubil; pH 3,5-4

- sub forma neutralizată 20% cupru, minim 10 % sulf organic; pH 6,5-7,5.

- sub formă de zeamă albastră preparată: va fi comercializat in concentraţie de 12% cupru, 6% sulf solubil, produs ce va suporta o diluţie cu apă curată până la concentraţie de 1-3%, ph 3,4-3,8 în funcţie de plantaţie, condiţii de umiditate şi temperatură, se va apela la sfatul specialistului.

Specificatii

Plante tratate Cais, Cartof, Castraveti, Castraveti solarii, Ceapa, Cereale, Cereale paioase, Cires, Filodendron, Floarea soarelui, Flori, Grau, In, Legume, Legume sera, Mar, Orez, Orz, Par, Piersic, Plante tehnice, Pomi fructiferi, Prun, Rapita, Tomate, Tomate solarii, Vita de vie
Producator Mifalchim
Substanta activa Cupru, Sulf
Boli combatute Basicare, Ciuruire, Fainare, Mana, Monilioza, Patarea frunzelor, Rapan, Septorioza
Aplicare produs Repaus vegetativ, Sol, Seminte, Vegetatie
Mod de actiune De contact, Preventiv
Ambalaj Punga 1 kg, Punga 500 g

Recenzii

Nu a fost postată nici o recenzie. Vă rugăm să nu ezitați să ne împărtășiți părerea și să scrieți prima recenzie!

Adăugați o recenzie