Author Utilizator client

Cultivarea ardeilor este foarte placuta si cu multe beneficii. Insa nu merge intotdeauna perfect.
Recoltele pot fi reduse semnificativ de boli sau probleme neprevazute ale plantelor de ardei. In articolul de mai jos va impartasim unele dintre cele mai comune boli la ardei, cum sa le identificam si cum sa prevenim problemele in viitor.
Unele boli la ardei sunt ireversibile, alte probleme pot fi rezolvate in sezonul de vegetatie. Desi aceasta nu este o lista completa a bolilor si problemelor la plantele de ardei, ea le acopera pe cele mai frecvente.


Boli la ardei: Alternarioza solanaceelor - Alternaria solani

Alternaria solani - Alternarioza la ardei

Atacul incepe de la temperaturi de 2-3°C, oprindu-se la 35-37°C; insa temperatura optima de dezvoltare este 28°C. Primele simpotme apar la trei zile dupa producerea infectiei, cand conditiile de mediu sunt favorabile.

Pe rasaduri, la baza apar pete brune; tulpinita se ofileste, iar planta moare.

Pe frunze apar pete brune, apoi cenusii, cu zone concentrice (dungi de culoare mai inchisa) si pulbere negricioasa. Frunzele se deformeaza, se ofilesc si se usuca, incepand cu cele de la baza plantei.

Pe tulpina, petiol si peduncul apar pete ovale, bine conturate, usor adancite. 

Pe fructe se manifesta sub forma unor pete rotunde, putin adancite, cu zone si pulbere neagra pe suprafata sub forma unor fasii care urmaresc crapaturile, aparute mai ales in zona apropiata pedunculului. Atacul poate incepe si de la varful fructului.

Fungicide pentru boli la ardei - Amistar , Ortiva top, Cydeli top, Score 250ECCopfortCuprofix Ultra, Dagonis.


 Boli la ardei: Caderea plantutelor - Pythium ultimum

Pythium ultimum - caderea plantutelor la ardei

Temperaturile de 18-30°C si umiditatea de peste 90% conduc la aparitia bolii si evolutia ei. O udare in exces, asociata cu lipsa aerisirii pot duce la pierderea rapida a rasadurilor.

Noul rasad, din faza de cotiledoane, pana cand apar 2-3 frunze adevarate, se innegreste la nivelul solului, se inmoaie, devine apos si se descompune. Din tulpinita noului rasad raman numai firisoare albe, care duce la caderea plantutelor pe sol. Acestea se ingalbenesc si putrezesc. Daca nu se iau masuri de combatere la timp si in conditii favorabile atacul se extinde, putand duce la compromiterea noilor rasaduri.

Se recomanda sa se acorde o atentie marita masurilor care pot preveni aparitia infectiilor in primele faze de crestere. Substratul folosit trebuie dezinfectat termic si chimic, samanta se va trata, iar udarea se va face cu masura; evitandu-se excesul de apa.

Fungicide pentru boli la ardeiPrevicur Energy.


Boli la ardei: Fainarea ardeiului - Leveilulla taurica

Leveillula taurica - fainare la ardei

Aceasta boala apare in special in perioade de vreme uscata si temperaturi de peste 26°C. Este mai frecvent intalnita in serele si solariile cu udare la sol.

Exista doua tipuri de fainare: endofita si epifita. 

• fainarea endofita - apar pete galben-aurii, cu contur poligonal, vizibile pe fata superioara a frunzei, iar pe partea inferioara apare un puf alb. Petele se extind si se unesc, determinand caderea frunzelor.

• fainarea epifita - apare un puf alb pe toate organele verzi, dar mai ales pe fata superioara a frunzelor. Frunzele atacate se deformeaza, se ingalbenesc si se necrozeaza lent.

Fungicide pentru boli la ardei - Amistar , Ortiva topCydeli top, Thiovit jet, Topas 100ECFungicid - Ingrasamant bio Mimox Zn, Acaricid bio CanelysFungicid bio FunresDagonisSignum. 

 


Boli la ardei: Mana - Phytophthora capsici

Phytophthora capsici - mana la ardei

Prezenta picaturilor de apa pe frunze si temperatura de 15-18°C sunt conditiile favorizante pentru infectie. Toate organele aeriene sunt atacate.

Pe frunze apar pete mari, de culaore verde-cenusie, iar pe partea inferioara apare un puf albicios. Tesuturile atacate se brunifica si ulterior se usuca.

La inflorescente partile verzi - peduncul si sepale - sunt atacate ducand la brunificarea si caderea florilor.

Pe fructe apar in zona pedunculului pete mari verzi-galbui, care apoi devin brun-cenusii. Atacul este frecvent si grav, manifestandu-se de la legarea fructului pana la coacere. Suprafata petelor este denivelata, tare si uscata. Petele se extind, brunificarea cuprinde pulpa fructului, infectia putand ajunge pana la seminte. Fructele atacate se desprind si cad.

Fungicide pentru boli la ardei - Amistar, Ortiva topFungicid - Ingrasamant bio CopfortFungicid - Ingrasamant bio Mimox ZnFungicid bio FunresCuprofix UltraCuproxat Flowable.


Boli la ardei: Ofilirea fuzariană- Fusarium oxysporum

Fusarium oxysporum -ofilire fuzariana la ardei

Temperatura ridicata 27-28°C, umiditatea mare din sol si/sau pHul 5-5.6 favorizeaza aparitia bolii. In momentul repicarii sau nematozii pot provoca leziuni radacinilor, care reprezinta porti de intrare ale infectiei. 

Boala se instaleaza treptat, printr-o vestejire, care apare din faza de inflorire sau fructificare.Frunzele bazale se ingalbenesc, urmand o ofilire lenta. La inceput plantele isi revin in timpul noptii si in zilele racoroase, apoi ofilirea este ireversibila. Plantele stagneaza in crestere, se ingalbenesc, se ofilesc si se usuca. In caz de vreme umeda poate sa apara un mucegai albicios. 

Fructele raman mici, se coc timpuriu sau nu ajung la maturitate, semintele din interior sunt brunificate sau ingalbenite. Vasele lemnoase din interiorul tulpinilor si petiolurilor sunt brunificate.

Daca e un atac puternic, in conditiile de temperaturi ridicate, plantele pier in cateva zile. Se usuca fara sa isi piarda culoarea verde.

Controlul acestei boli consta in luarea unor masuri preventive importante: cultivarea de hibrizi toleranti, dezinfectia solului, adunarea si distrugerea resturilor de plante infectate prin ardere. Evitati sa folositi ingrasaminte in mod intens, in special azotat de amoniu si superfosfat, care duc la acidifierea solului.

Fungicide pentru boli la ardeiBeltanol.


Boli la ardei: Patarea cafenie - Cladosporium fulvum (Fulvia fulva)

Cladosporium fulvum - patarea cafenie a tomatelor

Prezenta picaturilor de apa pe frunze, lipsa aerisirii, nebulozitatea persistenta, umiditatea peste 95% si temperaturile ridicate favorizeaza aparitia infectiei. Boala este prezenta in spatiile protejate, insa in anii umezi se intelneste si in camp.

Simptomele se manifesta pe frunzele plantelor dezvoltate prin aparitia unor pete galbene pe partea superiora, iar pe partea inferioara acelorasi pete le corespunde un puf alb (in prima zi), care devine ulterior cafeniu si in cele din umra brun-violaceu.

Tesuturile atacate se necrozeaza, frunzele se usuca timpuriu, de la baza. Recolta este mica, cu fructe de calitate inferiora.

Masurile de preventie trebuie aplicate - aerisire, densitate de plantare corecta, folosirea unor hibrizi toleranti, irigare moderata, distrugerea resturilor vegetale, dezinfectia serelor si solariilor. 

Fungicide pentru boli la ardei - Amistar, Ortiva topDagonis, Cidely Top.


Boli la ardei: Patarea frunzelor si basicarea fructelor - Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria

Xanthomonas campestris pv. vesicatoria - patarea frunzelor la ardei

Bacteriile se dezvolta la o temperatura cuprinsa intre 22-30°C, cand umiditatea atmosferica este ridicata si precipitatiile sunt frecvente.

Pe rasaduri apar pete albicioase, circulare, de 1-4mm in diametru.

Pe frunze, in camp, apar pete galben-verzui, cu dimensiuni de 1-2mm, plasate de-a lungul nervurilor si pe marginea frunzei, avand zona translucida in jur si exudat pe fata inferiora. Petele se brunifica, avand centrul negricios. Frunzele atacate se deformeaza, tesuturile se necrozeaza si se maruntesc.

Pe tulpini apar pete asemanatoare, de forma alungita, iar pe suprafata lor se formeaza mici verucozitati.

Florile atacate avorteaza.

Simptomul caracteristic se intalneste la fructele verzi, sub forma unor vezicule izolate sau unite, galbui, ce devin ulterior brune si in final cenusii. Epiderma se sfasie, lichidul din vezicule se scurge, petele se usuca, prezentand un aspect de crusta. Fructele atacate sunt depreciate calitativ, astfel ca isi pierd din valoarea comerciala.

Trebuie acordata o mare atentie rotatiei culturilor si distrugerii resturilor de plante infectate. 


Boli la ardei: Putregaiul cenusiu-Botrytis cinerea

Botrytis cinerea - putregaiul cenusiu la ardei

Umiditatea ridicata, peste 95% mai multe zile la rand, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea, udarile excesive conduc la instalarea putregaiului cenusiu. 

Totodata, prezenta leziunilor pe plante - datorate de grindina, lucrarilor de copilit, carnit, defoliere - sau prezenta polenului scuturat din flori, pe tupini si frunze - favorizeaza germinarea sporilor si producerea infectiilor.

Primele simptome apar pe frunzele bazale, senescente, uscate, care formeaza un mucegai cenusiu. Ciuperca trece la tulpini, frunze, pedunculi, flori si fructe. Petele sunt verzi-galbui, decolorate, care devin brune sau cenusii, fiind acoperite de un mucegai cenusiu. Tesuturile acoperite de mucegai se inmoaie si putrezesc. Un atac pe tulpina duce la ofilirea si uscarea intregii plante. Frunzele atacate se ofilesc si putrezesc, iar florile infectate cad.

Atacul cel mai pagubos este cel care se extinde de la pedunculul infectat pe fructele verzi, sub forma unor pete cenusii.

Fungicide pentru boli la ardei - Ortiva top, SwitchScalaSignumFungicid - Ingrasamant bio Mimox Zn


Boli la ardei: Verticilioza sau ofilirea micotica - Verticillium dahlia

Verticillium dahliae la ardei

Udarea abundenta si continua, dupa plantare, favorizeaza aparitia infectiei. In perioadele calde, secetoase ofilirea se accentueaza, in special daca in sol este si o concentratie mare de saruri.

Boala are evolutie lenta, iar primele simpotme se observa doar dupa inflorit sau chiar mai tarziu, in plina fructificare.

Pe frunze simptomele apar pe cele de la baza, prin zone ingalbenite pe jumatate din limb, iar pe urma se rasucesc spre fata superioara si se ofilesc. Ingalbenirea si ofilirea se extinde treptat spre varful plantei. In sectiuni transversal prin tulpina si radacina plantei cu semne de inflorire, se constata brunificarea inelului de vase conducatoare.

Dezvoltarea plantelor atacate este redusa, cu numar mic de fructe, de dimensiuni mici, care se zbarcesc din cauza consistentei scazute.

Resturile infectate si semintele provenite de la plante bolnave transmit boala la cultura urmatoare. Buruienile pot sa fie de asemenea sursa de infectie, astfel incat trebuie sa curatati terenul de resturi vegetale (buruienile se strang si se ard)

Dupa transplantare se uda cu zgarcenie prima saptamana, doar cat sa mentina plantele in viata.


Boli la ardei: Virusul petelor de bronz - Tomato spoted wilt virus (TSWV)

Virusul petelor de bronz la ardei

Tripsii, indeosebi Frankliniella occidentalis, sunt purtatori ai virusului petelor de bronz. 

Primele simptome apar prin colorarea in rosu-brun a varfurilor de crestere. Apoi apor pete cu marginea difuza, de culoarea bronzului sau bruna. Incepand cu aceste frunze, intreaga planta se ofileste. Pe tulpini apar pete de culoarea bronzului, care se necrozeaza devenind brune.

Infectia timpurie duce la piticirea plantelor, iar fructificarea este redusa. Pe fructele mici pot aparea pete mici de culoare brun-neagra, iar pe fructele coapte pot aparea desene inelare rosii si galbene. Aici epiderma se necrozeaza si se adanceste in pericarp.

Nu exista un tratament omologat pentru aceasta boala. Cele mai importante sunt masurile de preventie:

  • capcane lipicioase albastre, pentru monitorizarea aparitiei si densitatii populatiilor de tripsi
  • tratamente la acoperire cu insecticide specifice pentru combaterea tripsilor
  • eliminarea plantelor infectate la primele simptome si arderea lor
  • distrugerea plantelor gazda - buruienile din cultura sau cele din vecinatatea ei
  • folosirea unor hibrizi cu toleranta la acest virus.