Bucuresti si Ilfov

ILFOV

BA Nr. 44 /12.05.2021

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii:
BRUCHUS PISORUM (Gargarita mazarii)
CONTARINIA PISI (Tantarul florilor de mazare)
OMIZI DEFOLIATOARE (Mamestra,Spodoptera,Autograpa, pieris) care poate cauza pierderi importantela cultura: MAZARE


Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: BRUCHUS P. (Gargarita mazarii), specie cu o singura generatie de adulti pe an. In jumatatea a doua a lunii martie sau la inceputul lunii aprilie, cand se insamanteaza mazarea, gargaritele se raspandesc in camp. Adultul are lungimea corpului de 4-5 mm, de culoare cenusiu-negricios, paros, pronotul mai lat decat lung. Scutelul alb, pe elitre pete albe. Ponta are forma alungita, de culoare galbuie. Larva la completa dezvoltare are lungimea corpului de 4,5-5,5 mm, de culoare alb-galbuie. Adulti se gasesc in cultura de mazare in momentul infloririi si se hranesc cu polenul si petalele florilor. Larvele strapung peretele pastaii si patrund in boabe, hranindu-se cu endospermul verde al boabelor.
Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii:

Depasirea pragului economic de daunare (peste 2 gargarite/mp)

Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz

1. KARIS 10 CS - 75 ml /ha sau

2. DECIS EXPERT 100 EC -75 ml /ha sau


Tratamentul se poate complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor:
PERNOSPORA V.( Mana mazarii), MYCOSPHAERELLA PINODES ( Antragnoza mazarii), PERNOSPORA V.  (Mana mazarii), atacul este fregvent pe frunze, mai ales in stadiile tinere de vegetatie a plantei. Pe fata superioara a frunzelor atacate, apar pete galbene, colturoase, neregulate. In dreptul acestor pete, pe fata inferioara a frunzelor apare un puf fin albicios –cenusiu. Frunzele atacate se usuca de timpuriu.
MYCOSPHAERELLA P. (Antragnoza mazarii), boala se manifesta pe toate organele plantei. Pe plante apar pete rotunde de culoare bruna si cu o margine mai inchisa. Pe suprafata petelor apar puncte negricioase. Atacul trece pe fructe si seminte.

1. ACROBAT MZ 69 WG --2,0 kg. /ha sau
2. ORTIVA TOP - 1,0 l/ha sau
3. DAGONIS - 2,0 l/ha. 

BA Nr. 43 /12.05.2021

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: LOBESIA BOTRANA (MOLIA STRUGURILOR) care poate cauza pierderi importantela cultura: VITA DE VIE

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: LOBESIA B. (Molia strugurilor), molia vitei de vie are 2–3 generatii pe an. Fluturele are anvergura aripilor de 1,8–2 cm, corpul de 0,8 cm lungime. Aripile posterioare sunt cenusii cu franjuri, iar cele anterioare prezinta pete de culoare bruna alternand cu zonele deschise de culoare cenusie-albastruie. Larva are corpul colorat brun-verzui, verde-deschis, lungimea corpului este de 1,2 cm. Fluturii apar la jumatatea lunii mai sau iunie si zboara seara la temperaturi de peste 15 C. Femela generatiei a l-a depune pontele pe frunze, lastari, bobocii florali, codita si rahis. In lunile iunie- iulie femela generatiei a ll–a isi depune pontele pe boabele verzi sau in parga ale strugurilor. Semnele atacului sunt evidente prin prezenta larvelor pe ciorchine, sub scoarta butucilor, coardelor mai batrane ce se exfoliaza. In luna iunie apar larvele generatiei a I-a care se hranesc cu bobocii floriferi si boabe tinere. Atacul generatiilor a ll–a( luna iunie) si a lll–a( luna august) atunci gauresc boabele si consuma pulpa dand posibilitatea instalarii cu usurinta a putregaiului (BOTRYTIS CINEREA).

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului Nr. l, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii:

Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz

  1. KARATE ZEON – 0,015 % sau
  2. MOSPILAN 20 SP - 0,25% sau
  3. KAISO SORBIE 5 EG - 0,015 % 

BA Nr.42 / 12.05. 2021

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: PLASMOPARA HELIANTHI ( MANA FLORII SOARELUI ) care poate cauza pierderi importante la cultura: FLOAREA SOARELUI

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: PLASMOPARA H. (Mana florii soarelui), plantele bolnave raman pitice, atingand cel mult 40–60 cm inaltime. Frunzele sunt foarte inghesuite, prezentandu-se adunate sub forma unui buchet in partea de la varf. Aceste frunze sunt de dimensiuni mai mici si de culoare mai deschisa, verde–galbuie, pe fata superioara, culoare ce porneste de la punctul de unire a limbului cu petiolul, extinzandu-se de-a lungul nervurilor. Pe fata inferioara a limbului, in dreptul petelor de decolorare, se observa un puf albicios. Pe masura ce boala evolueaza, petele se extind, ocupand portiuni mari din limb, care se ofileste, se zbarceste si se usuca.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii:

LA APARITIA PRIMELOR PLANTE CONTAMINATE SE RECOMANDA SMULGEREA, COLECTAREA PLANTELOR BOLNAVE IN SACI DE PLASTIC SI ARDEREA ACESTORA IN LOCURI SPECIAL AMENAJATE.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 15 din 09.03.2021 - PRUN

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii : HOPLOCAMPA M. (VIESPEA NEAGRA A PRUNELOR) care poate cauza pierderi importantela cultura PRUN

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: HOPLOCAMPA MINUTA (viespea neagra a prunelor),ierneaza in stadiul de larva ajunsa la completa dezvoltare, in solul de sub scoarta pomilor, la 2 -10 cm adancime, intr-un cocn matasos. Prin luna martie, cand temperatura solului depaseste 5-6 C, larvele se transforma in pupe. Aparitia adultilor are loc in prima decada a luni aprilie.In perioada zborului viespile se hranesc cu nectarul si polenul de la pomii cu inflorire timpurie.La 3- 4 zile de la aparitie are loc copulatia si dupa 2- 3 zile depunerea oualor.Primele oua sunt depuse la inceputul infloririi pomilor.Larvele aparute rod corionul oului si epiderma uscata a sepalei in care a fost facuta incizia la depunerea oului.Locul preferat de patrundere a larvelor este partea superioara a fructului.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr. 1, numai pe parcelele pe care sau realizat urmatoarele conditii: rezerva biologica >15% pentru daunatori si 10-15 % pentru boli. Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz


1. FASTER 10 CE - 0,025% (0.250 l/ha.) sau
2. KARATE ZEON (NINJA – a doua denumire comerciala) - 0,015 % ( 0,150 l/ha.) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

DE RETINUT! Pentru produsul de protectie a plantelor FASTAC 10 EC, se acorda o perioada de gratie conform prevederilor Regulamentului nr. 1107 /2009,de 6 luni pentru comercializare si distribuire (pana
la data de 01.05.2021) la care se adauga 12 luni pentru eliminare,depozitare si utilizarea stocurilor existente la utilizator (pana la data de 01.05.2022). 

Tratamentul se va complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor: MONILINIA FR. ( MONILIOZA ); CORYNEUM B. ( CIURUIREA FRUNZELOR ); POLISTIGMA R. ( PATAREA ROSIE A FRUNZELOR ).

MONILINIA FR. (monilioza ),atacul se manifesta pe ramuri ,frunze, flori, fructe in diferite faze de dezvoltare.Primavara, in timpul infloritului, unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca.Frunzele si florile se brunifica si se usuca. Atat pe scoarta ramurilor atacate, cat si pe flori, apare un mucegai cenusiu – galbui alcatuit din miceliul cipercii.

CORYNEUM B. (Ciuruirea frunzelor),sunt atacate frunzele si in masura mai mica lastarii si fructele.Pe frunze apar pete mici, circulare,brune-cenusii,delimitate de o aureola mai inchisa la culoare.Tesutul din dreptul lor se necrozeaza,se usuca. Cand numarul petelor este mare frunza apare ciuruita.Cand punctele de infectie sunt apropiate apar pete confluente,ramanand goluri de dimensiuni diferite.Pe lastari apar pete brune- cenusii, scoarta se necrozeaza, miceliul patrunde in profunzime,tesuturile se degradeaza si se produc ulcere care sunt evidente.Pe fructe,atacul se intalneste numai la soiurile de prun foarte sensibile.Se manifesta sub forma unor pete mici,cenusii,cu o zona marginala mai inchisa la culoare.


1. FOLPAN 80 WDG - 0,2 % ( 2,0 kg./ha.) sau
2. SIGNUM - 0,05 % ( 0,5 kg./ ha.) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE
Perioada optimă de tratament: FAZA FENOLOGICA “ BUTON ALB”

BULETIN DE A VERTIZARE Nr. 14 din 09.03.2021 - CIRES, VISIN

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii OMIZI DEFOLIATOARE (PONTE HIBERNANTE) care poate cauza pierderi importantela cultura CIRES - VISIN. Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr. 1, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii: rezerva biologica >15 % pentru daunator si 10 -15% pentru boli.

Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz:

  1. FASTAC 10  (0,2 1/ ha. ) sa
  2. KARATE ZEON (NINJAla doua denumire comerciala) 0,015 % (O, 15 1/ha.) sau

ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

DE RETINUT! Pentru produsul de protectie a plantelor FASTAC 10 EC, se acorda o perioada de gratie conform prevederilor Regulamentului nr. 1107 /2009,de 6 luni pentru comercializare si distribuire (pana la data de 01.05.2021) la care se adauga 12 luni pentru eliminare,depozitare si utilizarea stocurilor existente la utilizator (pana la data de 01.05.2022).

Tratamentul se va complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor:

MONILINIA SP. (Monilioza)•, COCOMYCES H. (Antragnoza frunzelor de cires) Monilinia SP. (Monilioza),boa/a se manifesta peflori,ramurile tinere si fructe.Cel mai periculos alac este acela produs peflori.Buchetele deflori sunt infectate inainte de deschiderea petalelor si, cel mai tarziu, cand florile sunt deschise.Buchetul floral se usuca repede.Frunzele se vestejesc,luand aspectul unui buchet uscat.lnfectia poate ajunge si pe ramuri,pe care uneori apar gome.Cand atacul este tarziu, petele se detaseaza de pericarpulfructului in curs deformare.

COCOMYCES H.(Antragnoza frunzelor de cires),sunt atacate in specialfrunzele si intr-o mica masura ramurile.Pefrunze,atacul se manifesta prin aparitia pefata superioara a limbului numeroase pete punctiforme,de culoare purpurie,care cu timpul se maresc.Pefata inferioara a limbului,petele sunt mai delimitate,iar coloratia este mai palida.Frunzele infectate incep sa se usuce,devinfragile,se rasucesc si cad prematur.Pomii ramanand cu ramurile defoliate. Pe ramuri inainte de infrunzirea pomilor apar numeroasefructificatii ale ciupercii,care erup prin le:iunile produse pe scoarta.Portiunile de ramuri se usuca repede, iarfrunzele cad

1. LUNA EXPERIENCE 400 SC -0,05 0/0 (0,5 1./ ha.) sau

2. SCORE 250 EC - O, 02 0/0 ( 0,2 L/ha. ) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimä de tratament: FAZA FENOLOGICA "BUTON ALB" Alte recomandäri;

Tratamentul se va efectua in perioada avertizata, in zile fara vânt , prcipitatii si poate fi repetat in functie de remanenta produsului folosit, de rezerva biologica si de conditiile climatice nefavorabile; Se pot utiliza alte produse de proteclia plantelor recomandate in PEST EXPERT pentru testele avertizate.

Dacä în perioada recomandatä intervin conditii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numärul de zile în care nu s-a putut lucra.

 

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 13 din 09. 03. 2021 - MAR

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii : ANTHONOMUS POMORUM (GARGARITA FLORILOR DE MAR ) OMIZI DEFOLIATOARE ( PONTE HIBERNANTE ) care poate cauza pierderi importantela cultura. MAR

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: ANTHONOMUS POMORUM (Gargarita florilor de mar). Are o singura generatie pe an. Ierneaza ca adult intre crapaturile scoartei pomilor Primavara cand timpul se incalzeste,in a doua jumatate a lunii martie si uneori in prima decada a lunii aprilie, cu 7 -10 zile inainte ca mugurii florali sa se umfle, gargaritele parasesc ascunzisurile si se deplaseaza in coroana pomilor. Dupa cateva zile,cind incepe dezmuguritul mugurilor florali,gargaritele incep sa se hraneasca,perforand mugurii. Cand 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriti, incepe ponta. In fiecare boboc floral este depus cate un ou imediat sub petale.Pentru a depune ponta femela perforeaza cu rostul un orificiu in mugurele de rod intrun boboc floral.Larvele au culoarea de alb- murdar la inceput apoi la maturitate devine galbuie.In regiunea posterioara a corpului prezinta doua pete brune. Acestea se hranesc cu continutul florilor,care dupa o perioada nu mai infloresc ci se usuca devenind de culoare caramizie.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr.1, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii: rezerva biologica >15% pentru gargarita si 25% pentru boli.
Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz 

1. POLECI (DECA 2,5 EC a doua denumire comerciala ) - 0,03 – 0,05 % ( 0,45 – 0,75 l / ha.)sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Tratamentul se va complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor: PODOSPHAERA L. ( FAINAREA).; VENTURIA I. ( RAPAN) ; MONILINIA SP. (MONILIOZA) 

PODOSPHAERA L.( fainare). Atacul se manifesta pe frunze, flori, lastari tineri si uneori pe fructele tinere.Organele atacate sunt acoperite de miceliul albicios care devine treptat galbui.Frunzele tinere atacate sunt deformate, casante si se rasucesc cu marginile in sus. Frunzele afectate se usuca de timpuriu. Lastarii atacati se indoaie in carlig si se usuca.Florile de mar atacate au sepalele deformate si petalele atrofiate. 

VENTURIA I. (rapanul marului). Ciuperca ataca toate organele tinere ale marului (frunze, flori, ramuri, fructe). Atacul pe frunze se manifesta prin pete mici, cenusii, care se extind treptat.Culoarea petelor este data de miceliul ciupercii care se dezvolta sub cuticula.Mai tarziu petele foliare prezinta o culoare bruna maslinie, cu aspect catifelat. Atacul pe flori este asemanator cu cel descris pe frunze.Pe fructe apar pete cenusii-maslinii, in dreptul carora tesuturile se suberifica si crapa. Fructele tinere se deformeaza. Crapaturile de pe fructe reprezinta porti de intrare pentru sporii de MONILINIA FRUCTIGENA.

MONILINIA FR. (Monilioza) Atacul apare pe vreme calda si ploioasa,si se manifesta pe ramuri, frunze, flori,fructe,in diferite faze de dezvoltare.Primavara in timpul infloritului,unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca.Frunzele si florile se brunifica si se usuca. Atat pe scoarta ramurilor atacate, cat si pe flori, apare un mucegai cenusiu – galbui. Atacul pe fructe variaza in functie de conditiile climatice si se manifesta sub trei forme: PUTREGAI BRUN, PUTREGAI NEGRU SI MUMIFIERE.


1. KING 250 EW -0,05% (0,75 l /ha.) sau
2. KUMULUS DF - 0,3 % (4, 5 kg. / ha. ) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimă de tratament: FAZA FENOLOGICA: 5% DAZMUGURIT A MUGURILOR FLORIFERI LA SOIURILE TIMPURII - PANA LA DSCHIDEREA PRIMELOR FLORI.
Alte recomandări: Tratamentul se aplica in zile fara vânt si se va repeta cand 80% din petale sunt scuturate. Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate.
Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

BULETIN DE A VERTIZARE Nr. 12 din 09.03.2021 - CEREALE PAIOASE 

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si d Anul MONO Sl DICOTILEDONATE ANUALE Sl PERENE care poate cauza pierderi cultura.GRAU, ORZ - ERBICIDARE CEREALE PAIOASE

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr 1, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii: infestarea culturii cu buruieni mono si dicotiledonate anuale si perene. Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz:

  1. OMNERA    1/ha. sau
  2. ATLANTIS FLEX -0,2 1/ha. sau
  3. HARMONY 50 SG -30 gr/ ha+ TREND 90-250 ml/ ha sau alte produse omologate

Tratamentul se va complexa cu fungicide pentru combaterea: bolilor foliare (fainare,rugina, septorioza,fuzarioza, patarea bruna a frunzelor);

ERYSIPHE GRAMINIS(fainarea cerealelor). Incepe sa se manifeste primava timpuriu,in apriliemai,prin simptome evidente pe toate organele plantei (tulpina,frunze, inflorescenta).Pe organele atacate apar pete albicioase, pasloase,constituite din miceliul,ciupercii.Sub pasla miceliana,tesuturile plantei se necrozeaza si apar brunificate.Plantele atacate sunt stanjenite in crestere, iar spicele sunt mai mici si au cariopse fistave.

PUCCINIA STRIIFORMIS (rugina galbena) Atacul se manifesta pe frunze, si cariopse.Pe limbulfrunzelor apar uredosori dreptunghiulari,galbeni limolii, dispusi in siruri paralele in/re nervuri.Spre sfarsitul perioadei de vegetatie a graului,pe organele atacate seformeaza teleutosori mici, negri, dreptunghiulari. In urma atacului, se produce uscarea prematura afrunzelor si sistavirea cariopselor.

SEPTORIA TRITICI (septorioza spicelor). Atacafregvent limbulfoliar. Pefrunzele atacate seformeaza pete ovale sau deforma neregulata,la inceput de culoare verde pal,apoi bruna. Cu timpul, tesutul din dreptul petelor se usuca,devine cenusiu albicios.Plantele atacate se dezvolta slab,se matureazafortat si dau o productie mica.

  1. MYSTIC PRO -           1/ha. sau
  2. MATIZ (ERAMUS— a doua denumire comerciala) -           1/ha. sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimä de tratament: SE VA RESPECTA CU STRICTETE PERIOADA DE ERBICIDARE RECOMANDATA A PRODUSULUI FOLOSIT.

Tratamentul se aplica in zile fara vant. Se pot utiliza alte produse de protectia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate. Dacä în perioada recomandatä intervin conditii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu

numärul de zile în care nu s-a putut lucra.

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 11 din 09. 03. 2021 - TRANDAFIRI

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii: SPHAEROTHECA F. ( FAINAREA ); DIPLOCARPON R. ( PATAREA NEAGRA ); PHRAGMIDIUM D. ( RUGINA ). care poate cauza pierderi importantela cultura: TRANDAFIR

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: SPHAEROTHECA F.(Fainarea).Se manifesta pe frunze,ramurile tinere,pe boboci si chiar pe fructe in toata perioada de vegetatie a plantei.Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar diferite pete de culoare alba, formate din miceliul, conidioforii si conidiile ciupercii.Tesuturile din dreptul petelor sufera un proces de necroza, iar frunzele se rasucesc si se usuca.Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana, compacta, albicioasa la inceput, apoi galbuie.Ramurile atacate nu se lignifica complet. Bobocii florali sunt acoperiti de miceliul albicios, raman mai mici si nu mai formeaza flori.

DIPLOCARPON R. ( Patarea neagra).Pe frunzele atacate, apar pete circulare, de 3- 10 mm in diametru,de culoare negricioasa- violacee. Petele sunt vizibile pe fata superioara a limbului. Datorita atacului, frunzele bolnave cad de timpuriu, iar plantele formeaza putine flori.

PHRAGMIDIUM D. ( Rugina).Se manifesta pe frunze, flori, lastari si fructe.Pe fata superioara apar primavara pete galbene, in dreptul carora, pe fata inferioara se formeaza pustule portocalii. Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii: PREVENTIV IN PARCELELE UNDE IN ANUL ANTERIOR S-A DETERMINAT ATAC PESTE P.E.D

Pentru efectuarea tratamentului, folositi unul din produsele de mai jos, dupa caz:
1. MIRAGE 45 EC - 0,1 % (1,0 l/ha)sau
2. TOPAS 100 EC - 0,05 % (0,5 l/ha.) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimă de tratament: LA DEZMUGURIT
Alte recomandări; . Tratamentul se aplica in zile fara vânt si se va repeta in funcţie de remanenta produsului folosit si de condiţiile meteo;Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate.

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 10 din 09. 03. 2021 - CAIS, PIERSIC

Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii

                 ANARSIA LINEATELLA (MOLIA VARGATA)

                 OMIZI DEFOLIATOARE (PONTE HIBERNANTE) care poate cauza pierderi importantela cultura: CAIS - PIERSIC

Scurtä descriere a bolii sau däunätorului: ANARSIA LINEATELLA(molia vargata). Prezinta (rei generatii pe cm. lerneaza in stadiul de larva de varsta a treia si a patra,sub scoarla ramurilor. In luna aprilie,cand temperatura aerului este de 8-9 C, la umflarea mugurilor, larvele hibernante parasesc adaposturile de iernare,se hranesc cu muguri,apoi migreaza la varful lastarilor in care rod orifìcii de patrundere;aici ele rod cate o galerie orientata spre locul de insertie a lastarilor. ln evolutia sa, larva ataca pana la 6 lastari.La completa dezvoltare, larvele se retrag la indoiturafrunzelor sau bifurcatia lastarilor, si se transforma in pupe.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului nr.l, numai pe parcelele pe care sau realizat urmatoarele conditii:Rezerva biologica > 10 % pentru molie si 25 % pentru boli.

Pentru efectuarea tratamentului, folositi until din produsele sau amestecurile de mai jos, dupa caz:

                 1. FASTAC 10 EC-O,015 0/0 (0,150 1/ha.) sau

                 2 . KARATE ZEON (NINJA-a doua denumire comerciala) -   (0,150 1./ha.) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

DE RETINUT! Pentru produsul de protectie a plantelor FASTAC 10 EC, se acorda o perioada de gratie conform prevederilor Regulamentului nr. 1107 /2009,de 6 luni pentru comercializare si distribuire (pana la data de 01.05.2021) la care se adauga 12 luni pentru eliminare,depozitare si utilizarea stocurilor existente la utilizator (pana la data de 01.05.2022).

Tratamentul se va complexa cu fungicide pentru combaterea bolilor: MONILINIA FR. (MONILIOZA);TAPHRINA D. (BASICAREA); SPHAEROTHECA P. (FAINAREA)•, STIGMINA C. (CIURUIREA)

MONILINIA FR. (monilioza).Atacul se manifesta pe ramuri,frunze, flori, fructe in diferite faze de dezvoltare.Primavara,in timpul infloritului, unele ramuri tinere incep sa se vestejeasca. Frunzele si florile se brunifica si se usuca. Atat pe scoarta ramurilor atacate, cat si pe flori, apare un mucegai cenusiu — galbui alcatuit din miceliul cipercii.

TAPHRINA D.( basicarea). Boala se manifesta pe frunze, flori, ramuri si fructe.Frunzele atacate prezinta pe anumite portiuni sau pe toata suprafata, parenchimului foliar, aspectul basicat al lor,cu umflaturi pe fata superioara si adancituri pe cea inferioara.Aceste frunze se inrosesc Ia inceput, apoi devin galbene si in final brune, din cauza necrozei tesuturilor.Atacul pe flori se manifesta printr-o usoara hipertrofiere a acestora.Lastarii atacati se ingroasa si raman scurti. Fructele atacate prezinta portiuni hipertrofiate, basicate,brune in dreptul carora tesuturile crapa. La piersicii atacati, se observa si o scurgere exagerata de clei.

SPHAEROTHECA P.(fainarea).Atacul se manifesta pe frunze, lastarii verzi si pe fructe. Frunzele atacate sunt acoperite pe ambele fete de miceliul ectoparazit , pe care se formeaza conidiofori si conidii.Aceste frunze sunt deformate, raman mai mici,se rasucesc si se usuca din timpuriu.Lastarii atacati sunt acoperiti de o pasla atbicioasa. Varful lastarilor bolnavi atarna, impreuna cu frunzele deformate. Pe fructe apar, de asemenea, pete albicioase formate din miceliu, in dreptul carora tesuturile se brunifica, crapa si putrezesc.

  1. MERPAN 80 WDG     (2,0 kg./ha. sau
  2. SYLLIT 400 SC - 0,2 % ( 2,0 1./ha.) sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimä de tratament: FAZA FENOLOGICA "BUTON ROT'

Alte recomandäri; Tratamentul se aplica in zile fara vânt si se va repeta cand 80% din petale sunt scuturate; Se pot utiliza alte produse de protectia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate. Dacä în perioada recomandatä intervin conditii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numärul de zile în care nu s-a putut lucra.

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 9 din 09.03. 2021 - LUCERNA


Conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului/bolii : COMPLEX DAUNATORI (PHYTODECTA F.; SUBCOCCINELLA-24 PUNCTATA; SITONA L ) care poate cauza pierderi importante la cultura: LUCERNA VECHE FURAJERA SI DE SAMANTA.

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului; PHYTODECTA F.(gandacul rosu al lucernei) Aparitia are loc timpuriu in primavara, cand temperaturile medii zilnice sunt cuprinse intre 8-9 C.Adultii si larvele ataca frunzele si lastarii plantei. ln primavara adultii rod frunzele marginal sau le perforeaza.Larvele rod frunzele de la margini spre nervura principala,pe masura ce ele se dezvolta,distrug aproape total frunzele lasand decat nervurile principale.In caz de aparitii in masa sunt atacati si lastarii, astfel in cat plantele se usuca.

SUBCOCCINELLA-24 PUNCTATA(buburuza lucernei). Insecta prezinta doua generatii pe an.Prima generatie se dezvolta in lunile mai- iunie, iar a doua in lunile iulie –august.Insecta ataca in stadiul de adult si larva distrugand epiderma si tesutul frunzei, de unde extrag sucul. Frunzele raman sub forma unor creste paralele si albicioase. In urma atacului, frunzele se rasucesc si se usuca.

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, numai pe parcelele pe care s-au realizat urmatoarele conditii: S-a depasit >30 % plante cu atac.
Pentru efectuarea tratamentului, folositi produsul de mai jos, dupa caz:

1. FASTAC 10 EC - 0,15 l/ha. sau ALTE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR OMOLOGATE

Perioada optimă de tratament: IMEDIAT DUPA PORNIREA IN VEGETATIE
Alte recomandări: Tratamentul se aplica in zile fara vant si si va repeta in functie de remanenta produselor si de conditiile meteo. Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu
numărul de zile în care nu s-a putut lucra. Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate.