Author Utilizator client

Extindeti sezonul de gradinarit, chiar daca vara s-a terminat! Prelungiti sezonul de cultivare cu noi oportunitati de plantare! Semintele anuale cu vegetatie scurta si bulbii de toamna, cu inflorire primavara sunt variantele potrivite, cu perioada de plantare din septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.

De ce sa plantam toamna?

  • Solul incalzit pe timpul verii favorizeaza buna crestere a radacinilor

  • Vremea in scadere elimina stresul termic asupra plantelor noi

  • Ploile mai dese ajuta plantele sa stabileasca sisteme radiculare mai puternice inainte de iarna

  • Multi daunatori si boli, care afecteaza gradinile primavara si vara, nu mai reprezinta o amentintare acum.

In plus, cu cat bifam mai multe in gradina toamna, cu atat lucrurile vor fi mai putin agitate primavara viitoare. Totodata, toamna este momentul potrivit pentru a ne extinde varietatile de decorare a gradinii/curtii cu plante ornamentale si bulbi de flori noi.

Daca nu ati avut succes cu plantarea de toamna in trecut, este posibil sa fi ales semintele sau plantele gresite sau sa nu le fi plantat la momentul potrivit, inainte de primul inghet.

Va prezentam cateva plante sigure, pe care sa le puneti in gradina de toamna, plus cateva sfaturi, astfel incat sa obtineti cele mai bune rezultate.


Ce plantam toamna: bulbi de toamna, cu inflorire primavara

Ce plantam toamna - bulbi de flori

Ce plantam: Din septembrie pana la venirea primului inghet puteti planta bulbii cu inflorire primavara, precum lalele, narcise, zambile, allium, crocus sau ghiocei. Este important sa ii plantati acum pentru ca au nevoie de perioada de frig pentru a inflori frumos in primavara.

Incepand cu sfarsitul verii gasiti o gama larga de bulbi cu inflorire primavara. Sa nu va limitati insa la cele mai comune soiuri. Va recomandam sa diversificati, incercand ceva diferit, din gama de bulbi deosebiti.

Cand plantam: Asteptati sa plantati bulbii pana cand temperaturile nocturne scad la aproximativ 10°C sau mai jos, timp de 2 saptamani, pentru a da timp solului sa se raceasca, astfel incat bulbii sa nu rasara prea devreme. Pentru a oferi bulbilor suficient timp sa inradacineze, incercati sa ii plantati cel putin cu sase saptamani inainte de primul inghet puternic.

Daca totusi nu ati reusit sa plantati bulbii, pana la primul inghet, nu e totul pierdut. Puteti planta de indata ce exista o perioada cu temperaturi pozitive. O alta optiune este plantarea lor in ghivece acoperite cu mulci, intr-un loc adaposit.

Bine de stiut!

  • Cand cumparati bulbi, alegeti mai multe varietati, cu perioade de inflorire diferite. Asa extindeti perioada de infrumusetare a unui loc in gradina
  • Plantati bulbii la o adancime egala cu de trei ori diametrul lor
  • Pentru un impact vizual puternic plantati bulbii in grupuri de cinci sau mai multi 
  • Pentru a camufla frunzisul bulbilor atunci cand incep sa se ofileasca in primavara, puteti sa ii combinati cu plante perene care au frunzis similar, precum crinul asiatic sau Hosta.

Ce plantam toamna: seminte legume cu vegetatie scurta

Ce plantam toamna - seminte legume

Semanati acum seminte si va veti bucura de legume proaspete direct din gradina.

Ce plantam: Puteti obtine o recolta de toamna pornind de la variatetile cu perioada de vegetatie scurta si crestere rapida: salata, spanac, rucola, mangold, marar, ridichi de luna sau napi. Au nevoie de un sol mai rece pentru germinarea semintelor si ajung la maturitate rapid.

Arpagicul si usturoiul sunt de asemenea o alta optiune de plantare toamna, insa pentru recoltare la sfarsitul primaverii sau vara anului urmator.

Ce plantam toamna - arpagic

Cand plantam: Pentru a determina momentul optim de semanare a culturilor de toamna va trebui sa faceti niste calcule. Cu ajutorul informatiilor de pe plicurile de seminte puteti afla numarul de zile pana la maturitate a culturii. Pe urma faceti o numaratoare inversa de la data probabila a primului inghet din zona dumneavoastra. Deoarece ritmul de crestere al plantelor va incetini pe masura ce zilele se scurteaza, mai adaugati o saptamana sau doua la determinarea datei limita de semanare.

Bine de stiut!

  • Daca noile seminte le semanati pe o suprafata de pamant de pe care ati recoltat recent culturile de vara, va recomandam o greblare usoara si adaugarea unui strat subtire de compost/turba care va ajuta la retinerea umiditatii.