Author Admin

Caderea Plantutelor este cea mai grava boala care poate aparea la rasaduri, dar si in sere si in camp, la tomate, ardei, vinete, varza, pepeni etc Daca nu este tratata, ea va omori plantele. Deoarece primele simptome apar in sol, gradinarii nu observa problema decat dupa ce boala avanseaza. Desi pare ca udarea excesiva favorizeaza boala, adevarata cauza este o ciuperca care isi gaseste mediul ideal de dezvoltare intr-un sol foarte umed.

Ce este Caderea Plantutelor?

Caderea Plantutelor este cauzata de o ciuperca din sol, Pythium. Speciile de Pythium exista in cele mai multe tipuri de soluri si se pot activa in aproape toate stadiile culturii de-a lungul unui sezon.

pythium

Care sunt simptomele Caderii Plantutelor?

Primul simtom al Caderii Plantutelor este o radacina moale si maronie. Radacinile unei plante sanatoase sunt ferme si albe. Intr-un sol umed, sporii ciupercii incep sa se multiplice si sa atace mai intai extremitatile radacinilor. Pe masura ce Pythium avanseaza, radacina devine maronie, moale si apoi putrezeste.

Caderea plantutelor - radacini cu phythium

Planta nu mai poate absorbi nutrientii din sol si apar primele semne vizibile pe planta: o brunificare la baza tulpinei (la colet) si care se extinde in sus pe tulpina.   

Caderea plantutelor - tulpini cu phythium

Tulpinile se subtiaza si plantuta se culca la pamant. La plantele mature frunzele de la baza incep sa se ingalbeneasca si sa cada.

Caderea plantutelor - rasad culcat la pamant

In camp boala apare in vetre si nu la toate plantele.

Caderea plantutelor - apare in vetre

Cand apare Caderea Plantutelor?

Ciuperca Pythium este prezenta in toate tipurile de sol si necesita doar conditii potrivite pentru a se activa. Temperatura de peste 20°C, udarea excesiva, ventilarea insuficienta, absenta luminii si un pH acid sunt conditiile perfecte pentru activarea bolii.

Cum luptam cu Caderea Plantutelor?

Odata ce infectia a aparut, boala este dificil de controlat. Tot efortul trebuie depus inspre prevenirea bolii.

- Folositi pamant sanatos, in care nu a fost prezenta aceasta boala

- Nu udati excesiv si aveti grija ca solul sa fie bine drenat

- Aplicati solutii chimice pentru prevenire, cum ar fi Previcur Energy, un fungicid sistemic, special creat pentru aceasta boala. Se mai pot aplica si Fungicid Folpan, Fungicidul Merpan si Fungicidul Captadin. Aplicarea acestor substante se face prima data chiar dupa semanarea in rasadnita. A doua oara se aplica tot in rasadnita, dupa 10-14 zile, imediat dupa ce plantutele incep sa rasara. Tratamentul se repeta inante cu 2-3 zile de transplantarea rasadului.

- Sterilizati uneltele pe care le folositi cu o solutie de clor si apa in proportie de 1:3, pentru a evita imprastierea sporilor.

- Asigurati rotatia culturilor

Pentru plantele ornamentale din ghiveci

Caderea plantutelor - ghiveci

Daca observati semne ale bolii, determinati daca planta mai poate fi salvata. Daca toata radacina este moale si maro, este prea tarziu. Daca mai exista cateva radacini albe si ferme puteti incerca sa transplantati planta intr-un pamant proaspat, bine drenat. Curatati usor radacinile sub apa de la robinet si taiati cu o foarfeca toate radacinile maro. Taiati si din radacina sanatoasa o bucata, chiar deasupra zonei bolnave. Transplantati intr-un ghiveci cu sol sanatos si bine drenat Dupa folosire, sterilizati foarfeca.