Unelte vinificatie & accesorii

Unelte vinificatie & accesorii

Procesul de vinificatie contine o serie de operatii, ce implica utilaje diferite, in urma carora materia prima → strugurii sunt transformati in produsul finit → vin

Fluxul operatiilor, natura acestora si parametrii de operare difera in functie de soiul de vin pe care vrem sa-l obtinem: vin alb / rosu, vin sec / demisec / dulce etc.

 

Etapele si utilajele folosite in vinificatia primara:   Presarea strugurilor cu picioarele

1) culegerea si transportul strugurilor

2) prelucrarea mecanica a strugurilor 

          • zdrobire - distrugerea integritatii boabelor cu scopul de a pune in libertate miezul si sucul din struguri necesare inceperii fermentarii spontane 

  •                             -  utilajele folosite → zdrobitoare manuale
  •                                                              → zdrobitoare electrice

          • desciorchinare (dezbrobonire) - separarea boabelor de ciorchine cu scopul de a imbunatatii aroma si gustul vinului prin eliminarea unor compusi (taninuri) ce ar putea imprima vinului un gust ierbos

                              - utilajele folosite in aceasta operatie  → desciorchinatoare Utilaje de vinificatie

De obicei operatia de zdrobire si deschiorchinare se realizeaza in paralel in utilaje de tip zdrobitor-desciorchinator  ex: Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 3 Smalto, Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 15 Smalto  ce prezinta avantajul scurtarii timpului de prelucrare.  

  • 3) presare - extragerea mustului din mustuiala si bostina
  •                    - utilajele prin care se realizeaza presarea → prese discontinue actionate manual, hidraulic, mecanic sau pneumatic
  •                                                                                                  → prese continue      

4) decantarea mustului - folosind enzime pectolitice  care permit ruperea legaturile chimice din moleculele de pectine cu lant lung si favorizeaza formarea moleculelor de dimensiuni mai mici care se depun mai usor si mai rapid

5) fermentatia alcoolica - procesul prin care zaharurile din must se transforma in alcool etilic

                                           - pentru a avea un control riguros asupra fermentatiei se prepara o maia de drojdii selectionate ce se adauga in mustul obtinut ceea ce  asigura o calitate superioara a produsul finit, vinurilor obtinute  

 Imbutelierea vinurilor - in sticle sau Bag in Box

 Dupa obtinerea vinului tanar acesta este supus mai multor tratamente de ingrijire si conditionare in etape diferite ale maturizarii urmand ca vinul matur sa fie imbuteliat in sticle sau prin metoda BIB (Pungi Bag in Box, Cutii Bag in Box). 

          

Desc

Articolele 1-9 din 18

pe pagină
Vizualizare ca Grilă Listă
  1. Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 15 Semiinox

    ENO 15 Semiinox - zdrobitor/desciorchinator electric, pentru uzul casnic si profesional. Obtine un must bun, repede si sigur in cel mai scurt timp! Productivitate maxima 1800kg/h.

    Mai multe
  2. Zdrobitor struguri Microeno manual Smalto

    Zdrobitor struguri Microeno manual (Smalto) - va asigura o zdrobire eficienta, pentru cantitati mai mici de struguri (300-400 kg/h). Model usor, mobil → comanda si profita deja din acest sezon de avantajele unui zdrobitor de calitate!

    Mai multe
  3. Zdrobitor struguri Minieno Inox
    Zdrobitor struguri Minieno manual (Inox)

    începând de la 864,00 RON

    Zdrobitor struguri Minieno Inox - cu actionare manuala, potrivit pentru zdrobirea strugurilor, in vederea punerii in libertate a sucului si obtinerii mustuielii. Cuva din inox alimentar, usor de manevrat, se poate instala oriunde.

    Mai multe
  4. Electropompa de transvazare vin, apa, lapte ROVER BE-M

    Electropompa de transvazare vin, apa, lapte BE-M - potrivit pentru transvazarea, transportul lichidelor alimentare si nealimentare filtrate, echipat cu turbina din bronz, motor monofazic si un comutator ce permite schimbarea sensului de rotatie a rotorului. Usurati-va munca folosind acest produs!

    Mai multe
  5. Cuva zdrobitor ENO 15 Smalto

    Savureaza un must bun! ENO 15 Smalto este un zdrobitor / desciorchinator care asigura zdrobirea rapida si desciorchinarea sigura a strugurilor. Avantaj maxim: functionare electrica si productivitate maxima de 1800kg/h!

    Mai multe
  6. Zdrobitor / Desciorchinator struguri ENO 3 Smalto

    Toamna aceasta obtineti un must de calitate folosind zdrobitor / desciorchinator struguri ENO 3 Smalto - usor de utilizat, zdrobire rapida, material rezistent si inoxidabil.

    Mai multe
  7. Presa struguri/ Teasc BG 32 l
    Presa struguri/ Teasc BG (32 l)

    începând de la 366,00 RON

    Presa struguri/ Teasc BG 32 l - ajutor indispensabil pentru obtinerea unei cantitati cat mai mari de must din struguri, la un pret avantajos. Acest utilaj nu ar trebui sa ii lipseasca niciunui cultivator de struguri!

    Mai multe
  8. Dopuitor cu picior pentru imbuteliere vin
    Dopuitor cu picior pentru imbuteliere vin

    începând de la 190,00 RON

    Dopuitor cu picior pentru imbuteliere vin - model cu stabilitate crescuta (picior tip trepied), ce permite reglarea: 1- adancimii introducerii dopului in sticla; 2- inaltimii buteliei de sticla utilizata (max. 340 mm).

    Mai multe
  9. Dopuitor manual cu doua brate
    Dopuitor manual cu doua brate

    începând de la 73,00 RON

    Dopuitor manual cu doua brate - dispozitiv pentru dopuire cu actionare manuala si doua brate metalice foarte rezitente. O gasiti la un pret accesibil oricarui buget!!!

    Mai multe
Desc

Articolele 1-9 din 18

pe pagină
Vizualizare ca Grilă Listă
To Top