Fungicid grau, cereale paioase

Fungicid grau, cereale paioase

Fungicid pentru grau si alte cereale paioase

Fungicidul pentru grau si alte cereale paioase se aplica preventiv, cand sunt intrunite conditiile de aparitie a bolilor. Se alege un fungicid care combate mai multe boli. Un aspect important in aplicarea fungicidelor la cereale este prevenirea extinderii fenomenului de rezistenta. De aceea trebuie alternate fungicide din grupe chimice diferite. Principalele boli care afecteaza culturile de cereale sunt:

Fainarea la grau→ Făinarea (Eryiphe graminis sin. Blumeria graminis f.sp. tritici) ataca frunzele bazale, apoi tecile si tulpina, formand pustule cu aspect fainos. Frunzele ingalbenesc si mor si ca urmare productia poate suferi pierderi de pana la 40%.

→ Septorioza frunzelor (Septoria tritici, Septoria nodorum) ataca culturile de grâu, secară, triticale și orz, formand pete ovale, verzi-galbui la inceput, apoi brune, pe partea inferioară a frunzelor. Frunzele se usuca si mor, boabele se sistavesc, iar recolta poate scadea cu 25%.

→ Rugina neagră a grâului (Puccinia graminis f.sp. tritici) apare pe paie, frunze și mai apoi pe spic. Ciuperca lasa pete rosii-maronii, care se extind rapid in conditii de umiditate, temperatura si densitate ridicata. Recolta poate fi pierduta in procent de pana la 30%.

→ Rugina bruna a graului (Puccinia recondita f.sp. tritici) ataca mai ales graul si secara, fiind specifica zonelor cu clima calda si soiurilor cu perioada de vegetatie lunga. Pe fata frunzelor apar pustule brune, distribuite neuniform. cantitatea si calitatea productiei este mult diminuata

→ Pătarea și sfâșierea frunzelor (Helminotsporium tritici-repentis) produce necroza si cloroza frunzelor. Apar pete galbene care in centru devin cafenii iar mai apoi se necrozeaza. Boalaeste favorizata de umiditate la nivelul frunzelor si temperaturi peste 10 °C.

→ Sfâșierea frunzelor (Pyrenophora teres) ataca mai ales orzul de toamna si de primavara, mai rar culturile de ovaz si grâu. Petele care apar sunt maro, ovale, care duc la necrozare sub forma unor dungi. Frunzele se usuca producand pierderi de pana la 25% din productii.  

→ Pătarea frunzelor (Cochliobolis sativus) ataca orzul, orzoaica și grâul. Simptomele apar devreme, pe plantele abia rasarite. Petele sunt brune, aproape negre si duc la cloroza tesutului. Plantele raman mici iar la spic se produce sterilitate si boabe sistave.  

→ Arsura frunzelor (Rhyncosporium secalis) ataca in zonele reci si umede si se raspandeste prin ploaie. Petele sunt ovale, inconjurate de un halou de culoare brun-deschis, deseori cu marginile neregulate. Frunzele se usuca, numarul de boabe pe spic scade.

Fuzarioza spicului la grau→ Fuzarioza spicului (Fusarium graminearum, Fusarium culmorum) ataca semințele, plantulele, baza tulpinii, frunzele, dar mai ales spicul. Semintele devin sistave iar spicul se decoloreaza, devenind roz. Productia se reduce, boabele sunt mici, sistave, decolorate. Datorita existentei micotoxinelor, consumul cerealelor este toxic pentru om si animale.

 

                         Fungicidele pentru grau le gasiti accesand link-ul:

                       http://www.ferma-gradina.ro/pesticide/fungicide.html?tip_cultura=1692

© 2020 ferma-gradina.ro.Toate drepturile rezervate.