Fungicid castraveti

Fungicid castraveti

In general, fungicidele pentru castaveti se pot folosi si la celelalte curcubitacee - dovlecei, pepeni, dovleci, aceste legume fiind atacate de aceleasi boli, dintre care cele mai intalnite sunt:

 → Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis) ataca castravetii, pepenii si dovleceii, mai ales cei cultivati in spatii protejate. Sunt atacate mai intai frunzele de la baza, pe care apar pete colturoase galbene-verzui, care devin mai tarziu brune. Pe partea inferioara petele au un puf cenusiu-violaceu. Frunzele devin casante, vrejii se usuca, florile cad. Castravetii raman mici si amari. In conditii ploioase, fungicidul pentru castraveti se aplica preventiv, cand planta are 1-2 frunzulite, de preferat un fungicid cupric. La formarea carceilor, daca umiditatea este mare, se alterneaza fungicidele sistemice.  Daca infectiile sunt mici, sunt suficiente fungicidele de contact. Aplicarea unui ingrasamant verde creste rezistenta la mana si numarul de tratamente cu fungicide se reduce. 

→ Alternarioza cucurbitaceelor (Alternaria cucumerina) ataca in conditii de umiditate si temperaturi mari, in camp si in spatii protejate, in conditii de carenta de apa si alte substante nutritive. Petele pe frunza sunt mici, galbene, circulare si sunt distribuite pe toata frunza. Pe tulpini si vreji petele sunt alungite, brune-negricioase. Pe fructe petele sunt mici, negricioase, adancite si se inmoaie.  

  Patarea unghiulara a frunzelor de castraveţi (Pseudomonas syringae) este foarte raspandita si poate distruge jumatate din recolta. Petele sunt mici, rotunde, colturoase, delimitate de nervuri, casante, de culoare verde-inchis, apoase, care mai tarziu se necrozeaza. Pe verso, petele prezinta un exsudat mucilaginos, care daca se usuca formeaza o crustă alb-cenuşie. Aceleasi ulceratii sunt prezente si pe fructele de castraveti, pepeni si dovlecei. Spre deosebire de rosii, la castraveti, bacteriile patrund in fructe infectand si semintele.  Fungicidul pentru castraveti se aplica preventiv, cand plantele au 2-3 frunzulite, repetand tratamentele pana la stadiul de crestere intensa a lastarilor. Fungicidul la castraveti se aplica imediat dupa recoltare, pentru a respecta timpul de pauza.

→ Fainarea castravetilor (Sphaerotheca fuliginea) apare in iunie, in conditii de caldura si umiditate ridicata. Sunt mai sensibile soiurile tarzii, deoarece planta este foarte tanara. Pe frunze apare un miceliu fainos, cu pete mici negre, care reprezinta formatiunile de inmultire ale ciupercii. Frunzele se ingalbenesc si cad, si reprezinta o sursa de infectie. Fungicidul la castraveti se aplica la aparitia primelor simptome, optand pentru un fungicid ce contine sulf.

→ Antracnoza castravetilor (Colletotrychum lagenarium) se declanseaza in perioadele umede, si ataca si pepenii. Se raspandeste prin apa de udat. Petele pe frunze sunt mari, rotunde, brun-deschis, uneori marginite de un brun inchis. Pe fructe petele sunt adancite, sub forma de crater. Se recomanda ca fungicidul pentru castraveti si pepeni sa contina cupru.   

 → Mozaicul castravetilor (Marmor cucumeris) este o viroza in care frunzele prezinta patari, dungi galbene, aproape albe, sub forma de mozaic iar fructele devin marmorate, se deformeaza, cu gust neplacut. Plantele stagneaza in crestere si nu fructifica. Deoarece virusii nu pot fi distrusi cu substante chimice sunt importante masurile preventive: seminte nevirusate, soiuri si hibrizi rezistenti la viroze, distrugerea insectelor purtatoare (paduchii de frunze), dezinfectarea uneltelor si a mainilor cu clorox.

44 de produse

Sortează după: